Nie jetem pewna czy nazwa "babeczki", które kojarzą się z puszystością i miękkością, jest tu odpowiednia. Poniższe cuda są tak zbite i ciężkie, że strukturą bardziej przypominają bajaderkę lub blok czekoladowy niż typową babeczkę. Tak czy inaczej, są one przesłodkie i przepyszne. Jedyne co następnym razem zmienię to zrobię je o połowę mniejsze- tak żeby dało się je zjeść na raz bez zasłodzenia się :D Z poniższych składników wyszło mi 8 (dużych) babeczek.
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
-100 g płatków ryżowych- 0,50 zł,
-6 łyżek wiórków kokosowych- 1 zł,
-50 g gorzkiej czekolady- 1 zł,
-1-2 łyżki kakao,
-4 łyżki oleju kokosowego,
-2-3 łyżki brązowego cukru,
-3/4 szklanki świeżych daktyli (suszone też mogą być, trzeba je tylko namoczyć przed zmieleniem),
-garść orzechów (u mnie mix: laskowe, włoskie, migdały, brazylijskie).
Sposób przygotowana:
- Płatki ryżowe namocz w wodzie (zostaw na ok. 15 minut).
- Wiórki kokosowe zmiksuj w naczyniu blendera.
- Olej kokosowy, czekoladę, cukier i kakao rozpuść w kąpieli wodnej.
- Do miski włóż miękkie płatki ryżowe, masę kakaową oraz daktyle. Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę.
- Posiekaj orzechy i dodaj je do masy, a następnie zamieszaj łyżką.
- Rozłóż masę do foremek do babeczek/muffinek.
- Wstaw do lodówki na 5-6 godzin (a najlepiej na całą noc).
-mleko kokosowe w puszce- 5 zł,
-cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Mleko wstaw do lodówki dzień wcześniej.
- Otwórz puszkę i przełóż gęstą warstwę mleka do osobnej miski.
- Zacznij miksować i dodaj cukier puder (według uznania). Żeby śmietana była bardziej puszysta dodaj do niej nieco mleka roślinnego lub pozostałej w puszce wody kokosowej.
- Ozdabiaj babeczki ubitą śmietanką kokosową.
0 komentarze :
Prześlij komentarz