Już od dłuższego czasu chodziło mi po głowie coś takiego- w końcu się zmobilizowałam i zrobiłam. Pyszna, wegańska wersja ciasta drożdżowego ze śliwką w niecodziennym wydaniu. Ciasto to jest dość pracochłonne i czasochłonne (jak to drożdżowe..), ale na prawdę warto je zrobić- prezentuje się bardzo ciekawie.
Potrzebujesz:-20 g drożdży
-50 ml mleka sojowego+ 1 łyżeczka cukru i mąki,
-350 g mąki pszennej,
-50 g cukru,
-50 g rozpuszczonej margaryny roślinnej,
-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego+ 5 łyżek letniej wody,
-2-3 krople aromatu waniliowego,
-szczypta soli.
Nadzienie:
-2 łyżki rozpuszczonej margaryny roślinnej,
-3 łyżki dżemu śliwkowego,
-2 łyżki brązowego cukru (ja zmieliłam na cukier puder),
-1 łyżeczka cynamonu,
-1/2 łyżeczka kardamonu,
-1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
-11-16 śliwek (ja miałam mrożone, wyjęłam je wcześniej z zamrażalnika), w zależności od tego na ile pasków potniesz ciasto.
Sposób przygotowania:
- W letnim mleku rozpuść cukier i mąkę, dodaj drożdże i zamieszaj. Odstaw na 15 minut.
- Siemię lniane zalej wodą i odstaw.
- Mąkę, cukier, margarynę, siemię lniane, rozczyn drożdżowy, aromat i sól wyrobić na gładką masę- minimum 15 minut!
- Wyrobione ciasto odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Naszykuj margarynę, dżem śliwkowy i śliwki. Przygotuj nadzienie: cukier, cynamon, kardamon i goździki wymieszaj w miseczce.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach (mniej więcej) 45x25 cm.
- Posmaruj placek masłem i dżemem oraz posyp je cukrem z przyprawami.
- Potnij placek na paski- mi wyszło 11, ale następnym razem postaram się ich zrobić więcej (cieniej rozwałkuję ciasto). Orientacyjnie: pojedynczy pasek powinien mieć wymiary 2-2,5x25 cm.
- Na początku każdego paska ułóż śliwkę i zwiń w rulon.
- Kolejne rulony układaj śliwką do góry blisko siebie w formie do pieczenia (u mnie 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (ułatwi to wyjęcie ciasta). Rulony po wyrośnięciu połączą się w całość.
- Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis inspirowany:http://bit.ly/1QSAlQQ
0 komentarze :
Prześlij komentarz