Spontaniczne, szybkie i bardzo smaczne ciasto do zrobienia w 15 minut. Chciałam zrobić zbite, ciężkie brownie, a wyszło mi lekkie ciasto czekoladowe z serową wkładką i owocami- i bardzo się z tej "pomyłki" cieszę :) Ciasto nie zawiera mąki pszennej, a tym samym glutenu.
Na masę serową potrzebujesz:
Na masę serową potrzebujesz:
-ok. 100 g tofu naturalnego,
-4 łyżki mleka sojowego,
-3-4 łyżki soku z cytryny,
-2-3 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zmiel za pomocą blendera na gładką masę.
- Odstaw do lodówki.
Na masę czekoladową potrzebujesz:
-1 szklanka mąki kukurydzianej,
-2 łyżki kakao,
-1/2 szklanki cukru,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-1/2 łyżeczki soli,
-3/4 szklanki mleka sojowego+ 1 łyżka octu jabłkowego,
-1/3 szklanki ciepłej wody+ 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
-1/4 szklanki gorącej wody+ 50 g gorzkiej czekolady,
-5 łyżek oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
- W misce zmieszaj składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- Do szklanki nalej mleko i dodaj ocet- odstaw na 5 minut.
- Do innej szklanki wsyp siemię lniane i zalej je wodą- odstaw na 5 minut.
- W osobnej misce umieść posiekaną czekoladę, zalej gorącą wodą i dodaj olej. Mieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści.
- Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko z octem oraz namoczone siemię lniane. Zmiksuj na jednolitą masę.
- Do suchych składników przygotowanych w punkcie 1. dolej powstałą masę czekoladową. Wymieszaj krótko mikserem.
I ostatnie kroki:
- Masę czekoladową wylej na blaszkę (ok. 20x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzch nakładaj łyżką kleksy z masy serowej, a następnie rozmieszaj je wykałaczką w esy-floresy :)
- Na ciasto nałóż kilka wiśni (ja użyłam domowego dżemu z kawałkami wiśni) lub malin.
- Piecz ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis inspirowany: http://bit.ly/1Sbhlno
0 komentarze :
Prześlij komentarz