Pomidory, bazylia, orzechy i makaron- to musi dobrze smakować! :)
Eksperymentów z makaronami ciąg dalszy. Tym razem nieco mniej pracochłonny i wymagający przepis na przepyszną pastę z pesto :)
Potrzebujesz:
-ok. 50 g orzechów nerkowca lub migdałów (ja użyłam pół na pół),
-1 krzaczek bazylii (standardowej wielkości dostępnej w marketach),
-1 ząbek czosnku,
-1/2 szklanki oliwy z oliwek,
-sól, pieprz,
-50 g suszonych pomidorów (suche, nie w oleju),
-1 duży pomidor,
-500 g makaronu kukurydzianego (lub innego, np. pszennego, ale w mniejszych ilościach- makaron kukurydziany nie pęcznieje).
Sposób przygotowania:
- Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 4 godziny. Po tym czasie migdały obierz ze skórki (po odmoczeniu skórka odchodzi bezproblemowo). Orzechy powinny być na tyle miękkie, żeby można było je zmielić na jednolitą masę.
- Zetnij cały krzaczek bazylii (ja użyłam całej rośliny- zarówno liści i gałązek), opłucz i wrzuć do pojemnika blendera.
- Do bazylii dodaj ząbek czosnku, orzechy, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko zmiel na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta- dodaj więcej oliwy.
- Suszone pomidory posiekaj na małe kawałeczki i zalej wrzątkiem. Zostaw na 10 minut, a następnie odcedź.
- Świeży pomidor obrany ze skórki pokrój w drobną kostkę.
- Ugotuj makaron według wskazań na opakowaniu. Odcedź go na sitku i przerzuć z powrotem do garnka.
- Do gorącego makaronu przelej pesto z bazylii, dodaj posiekane pomidory i dokładnie wymieszaj. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu :)
0 komentarze :
Prześlij komentarz