piątek, 19 sierpnia 2016

Suszone pomidorki koktajlowe

Jedz Jak Lubisz
W ogródku klęska urodzaju.. co zrobić z nadmiarem pomidorków koktajlowych? Proponuję je wysuszyć i zalać oliwą z oliwek z ziołami. Dzięki takiemu ani jeden pomidorek się nie zmarnuje, a dodatkowo posiadamy własne, dobrej jakości, zdrowe i pyszne suszone pomidory.
Potrzebujesz:
-pomidorki koktajlowe (ok. 1,5 kg),
-czosnek (1 główka),
-oliwa z oliwek,
-zioła świeże i suszone (bazylia, tymianek, majeranek, oregano, zioła prowansalskie).

Przygotowanie:
  1. Umyte pomidorki przekrawaj na 2 lub 3 części (w zależności od ich wielkości), a następnie układaj je skórką do dołu na papierze do pieczenia. Pomiędzy pomidorki poukładaj ząbki nieobranego czosnku. Całość posyp solą. 
  2. Wstaw do piekarnika i susz w temperaturze 90- 100 stopni przez ok. 3-4 godziny. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika* i przełóż do słoiczków (na 3/4 wysokości) z dodatkiem czosnku i ziół.
  3. W rondelku podgrzej oliwę z oliwek, a następnie zalej nią pomidorki w słoikach (do pełna).
  4. Po kilku dniach można otworzyć słoik i wyjadać pomidorki, a aromatyczną oliwę z oliwek używać np. do sałatek lub makaronów.
*albo zjedz je od razu, na sucho- są wyśmienite! :) 

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template