Elegancki i nietypowy, a za razem prosty obiad. Pieczarki Portobello już dawno chodziły mi po głowie, jednak nie do końca miałam na nie pomysł. Na szczęście pomysł sam do mnie przyszedł- dostałam od babci duży słoik wywaru po obgotowaniu suszonych grzybów. A że w mojej kuchni nic się nie marnuje- powstał pyszny sos grzybowy, który w duecie z kaszą gryczaną zawsze smakuje dobrze :)
Potrzebujesz:
-2 szklanki intensywnego wywaru z suszonych grzybów,
-1-2 łyżeczki mąki,
-1 torebka kaszy gryczanej,
-1 cebula,
-1 ząbek czosnku,
-1/2 kostki tofu z ziołami,
-olej do smażenia,
-5-6 pieczarek Portobello,
-sos sojowy, sól, pieprz- do smaku.
Przygotowanie:
- Do kubeczka wlej kilka łyżek wywaru i rozprowadź w nim mąkę. Pozostały wywar podgrzej i cały czas mieszając dodaj do niego zawartość kubeczka. Doprowadź do wrzenia i dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
- Ugotuj kaszę zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu.
- Z pieczarek wytnij ogonki i posiekaj je w kostkę, kapelusze poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a tofu rozgnieć widelcem. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę, czosnek, ogonki pieczarek i tofu wrzuć na patelnię, posól i podsmażaj aż wszystko się zarumieni. Pod koniec dodaj kaszę i podsmażaj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
- Gotowym farszem wypełnij kapelusze pieczarek. Piecz ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Upieczone pieczarki ułóż na talerzach i polej ciepłym sosem grzybowym.
0 komentarze :
Prześlij komentarz