czwartek, 22 grudnia 2016

Boczniaki à la śledzie

Jedz Jak Lubisz
W Internecie znajduje się mnóstwo roślinnych alternatyw dla śledzi, postanowiłam połączyć kilka z nich. Okazuje się, że boczniaki idealnie naśladują strukturę tej ryby, a co więcej doskonale chłoną smaki. Zdecydowałam się użyć wodorostów nori, które nadają intensywnego rybnego, morskiego smaku. Wyszły dwa rodzaje boczniaków wcielających się w rolę wigilijnego śledzia. Pierwsza propozycja to boczniak à la klasyczny śledź z cebulką, drugi wariant jest wariacją na temat śledzia w sosie majonezowym. Śledzie bez ryby- to możliwe! 😉
 
Boczniaki à la śledzie w cebuli
Potrzebujesz:
❄500 g boczniaków,
❄5 łyżek oleju do smażenia,
❄2 liście laurowe,
❄6 ziaren ziela angielskiego,
❄1 łyżeczka gorczycy,

❄2 arkusze wodorostów nori,
❄1 duża cebula,
❄1 ząbek czosnku,
❄1 łyżeczka ostrej musztardy,
❄1 łyżka octu,
❄1 łyżeczka majeranku,
❄sól, pieprz,
❄olej do zalania całości.

Przygotowanie:
  1.  Boczniaki pokrój na małe kawałki (najwygodniejsze są takie na jeden kęs, ale każdy może je pokroić według własnego uznania :). Ewentualne grube ogonki rozbij lekko tłuczkiem. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Smaż grzyby aż delikatnie się zarumienią- ok. 5 minut. Po tym czasie przełóż je do miski i posól do smaku, odstaw do przestygnięcia.
  2. Arkusze wodorostów potnij w małe paseczki. Cebulę i czosnek posiekaj w jak najdrobniejszą kostkę. Nori, posiekaną cebulę i czosnek dodaj do boczniaków. Zamieszaj.
  3. Do grzybów dodaj również musztardę, ocet, majeranek oraz pieprz i sól (nie żałuj! śledzie mają być porządnie słone) do smaku. Całość dokładnie zamieszaj i przełóż do słoiczków. Zalej olejem, dociskając zawartość słoiczka, tak żeby dostał się wszędzie i całkowicie przykrywał grzyby.
  4. Odstaw "śledzie" do lodówki na 2-3 dni.
Z powyższego przepisu przygotowałam 2 rodzaje boczniaków: połowę grzybów zostawiłam w powyższej formie à la śledzie z cebulką, a do pozostałej części dodałam sos majonezowy.

Boczniaki à la śledzie w sosie majonezowym
Potrzebujesz:
❄sos majonezowy:
      ❅1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego,
      ❅1 łyżka octu,
      ❅2 łyżeczki musztardy,
      ❅1 ząbek czosnku,
      ❅1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
      ❅1/4-1/2 łyżeczki czarnej soli,
      ❅pieprz, sól,
      ❅1/2 szklanki oleju ryżowego (lub innego neutralnego w smaku),
      ❅opcjonalnie: 1 łyżka ugotowanej kaszy jaglanej,
❄połowę porcji boczniaków à la śledzie z cebulką (z powyższego przepisu).

Przygotowanie:
  1. Mleko, ocet, musztardę, czosnek, płatki drożdżowe, czarną sól i pieprz włóż do naczynia blendera i miksuj ok. 2-3 minuty.
  2. Do naczynia blendera dolewaj powoli, stopniowo olej, cały czas miksując (może to zająć ładnych kilka minut). Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  3.  Opcjonalnie: dodaj kaszę jaglaną i miksuj aż całkowicie się rozpadnie. Pomysł z kaszą jaglaną zrodził się ze względu na zbyt lekką konsystencję majonezu- dzięki kaszy staje się on nieco cięższy i zmniejsza się ryzyko rozpłynięcia sosu.
  4. Do boczniaków à la śledzie z cebulką dodaj połowę sosu i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej sosu. Jeśli uznasz, że taka ilość sosu w boczniakach jest wystarczająca to odłóż sobie resztę sosu na później np. do kanapek lub frytek :) 
  5. "Śledzie" przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw do lodówki na 2-3 dni.

2 komentarze :

  1. one wyglądają tak naturalistycznie, że aż strasznie :O jak śledzie!

    OdpowiedzUsuń

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template