Sezon na koktajle czas zacząć! Pokrzywa zawiera całe mnóstwo makro- i mikroelementów, witamin i innych dobroczynnych dla naszych organizmów substancji. Sezam bogaty jest w wapń, żelazo, cynk i magnez. O mango i bananach chyba nie muszę wspominać. Połączenie zdrowia ze smakiem- może być coś lepszego? :)
Potrzebujesz:
-kilka gałązek świeżej pokrzywy (przydadzą się rękawiczki ;),
-2 banany,
-1 mango,
-1 łyżka pasty sezamowej (tahini)*,
-1 szklanka mleka sojowego.
Sposób przygotowania:
- Poobcinaj listki z pokrzywy wraz z cienkimi łodyżkami (te najgrubsze odrzucam bo blender mógłby ich nie zmielić i nieprzyjemnie by się piło) i włóż je na sitko.
- Przelej pokrzywę wrzątkiem.
- Obierz banany i mango, a następnie posiekaj je i wrzuć do naczynia blendera.
- Dodaj pokrzywę, mleko i pastę sezamową.
- Miksuj blenderem aż do uzyskania jednolitego koktajlu.
*Tahini- masło sezamowe uzyskane ze zmielonych nasion sezamu.
Robiłam ten koktajl również w wersji bez pasty sezamowej, a zamiast mango- 2 kiwi- smakuje równie dobrze :)
0 komentarze :
Prześlij komentarz