Wyprawa do lasu zaowocowała nie tylko koszykiem grzybów, ale również odrobiną jeżyn, jagód i malin. Można zjeść je "na surowo" albo przygotować np. taki deser (który równie dobrze sprawdza się jako pożywne śniadanie).
Potrzebujesz:
-po garści: jeżyn, jagód i malin,
-1/4 szklanki wody,
-1 łyżka cukru,
-0,5 l mleka roślinnego (użyłam słonecznikowego),
-2-4 łyżki syropu klonowego/z agawy/cukru,
-1 łyżeczka oleju kokosowego,
-5 łyżek kaszy jaglanej zmielonej w młynku.
Przygotowanie:
- Umyte owoce wrzuć do rondelka, dodaj wodę i cukier. Gotuj aż powstanie gęsty sos (mieszaj co kilka minut, żeby się nie przypaliło).
- Mleko podgrzewaj w osobnym garnku, dodaj do niego syrop klonowy i olej kokosowy. Gdy mleko zacznie się gotować wsyp zmieloną kaszę jaglaną i energicznie mieszaj trzepaczką. Gotuj ok. 5 minut często mieszając.
- Gotowy budyń przełóż do pucharków i polej sosem owocowym
0 komentarze :
Prześlij komentarz