W ferworze produkcji przetworów na zimę brakuje czasu na gotowanie wymyślnych dań obiadowych.. dlatego kolejne zestawienie to pomysły na łatwe i szybkie obiady z warzyw sezonowych.
- Zupa gulaszowa
Czy może być coś bardziej sezonowego niż zupa gulaszowa pod koniec lata? :) Młoda cukinia, pomidory, cebula, pieczarki, papryka, ziemniaki.. to połączenie musi być pyszne. Dokładny przepis znajduje się TUTAJ.
- Cukiniowy "makaron" z pesto ze słonecznika i bazylii
- Makaron ze szpinakiem, pomidorami i grzybami
Czyli danie z kategorii "tanio, łatwo, szybko". Wszystkie warzywa (cebula, czosnek, liście szpinaku, świeże grzyby, suszone pomidory i pomidorki koktajlowe) wrzucałam kolejno na patelnię i krótko podsmażałam na oleju roślinnym (użyłam oleju roślinnego z zarodków rzepaku o smaku masła). W osobnym garnku ugotowałam makaron pełnoziarnisty, a następnie dodałam go do warzyw. Całość wymieszałam i gotowe :)
- Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
- Ryż, papryka i kotlety sojowe
Coś z niczego? Bardzo proszę :) Takie obiady powstają u mnie gdy nie mam czasu ani szczególnego pomysłu na jedzenie. Kotlety sojowe przyrządziłam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pokroiłam je na mniejsze kawałki, doprawiłam ulubionymi przyprawami (papryką wędzoną, czosnkiem, płatkami drożdżowymi, sosem sojowym i kozieradką) i podsmażyłam. W osobnym garnku poddusiłam cebulę, paprykę i pomidory- gdy warzywa stały się miękkie, dodałam do nich ugotowany wcześniej ryż.
0 komentarze :
Prześlij komentarz