Sezon na paprykę jeszcze trwa, trzeba więc dobrze go wykorzystać. Można przygotować np. papryki nadziane kaszą jaglaną z dodatkiem oliwek i suszonych pomidorów, polane gęstym, aromatycznym sosem warzywnym. Danie jest pyszne, zdrowe i sycące, a ponadto robi wrażenie :)
Potrzebujesz:
sos:
-olej do smażenia,
-1 duża cebula pokrojona w kostkę,
-2 ząbki czosnku drobno posiekane,
-włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki+ natka, 1 seler+ liście)- porządnie umyta i pokrojona w kawałki,
-przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 owoce jałowca, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, papryka ostra do smaku, 3-4 łyżki sosu sojowego,
-duża garść suszonych grzybów+ woda do namoczenia,
-1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub ok. 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego+ 1/2 szklanki wody,
-2-3 łyżeczki śmietanki sojowej,
-2-3 średniej wielkości papryki (kupując paprykę wybieraj takie, które postawione na równej powierzchni nie przewracają się- ułatwi to pieczenie),
nadzienie:
-1 torebka kaszy jaglanej (100 g),
-kilka gałązek natki pietruszki,
-garść zielonych oliwek,
-garść suszonych pomidorów (suche (bez oleju) trzeba namoczyć we wrzątku),
-2 łyżki oleju (jeśli używasz suszonych pomidorów w oleju to możesz go pominąć),
-przyprawy: 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych (dzięki nim kasza nabierze delikatnie serowego posmaku), 1/2 łyżeczki kozieradki, 1/2 łyżeczki czosnku, sól.
Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Włóż do niego cebulę, czosnek, włoszczyznę oraz przyprawy. Podsmażaj pod przykryciem ok. 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
- Do garnka dodaj suszone grzyby wraz z wodą po ich namoczeniu oraz przecier/koncentrat pomidorowy, a następnie pozostaw na małym ogniu kolejne 20 minut.
- Gdy warzywa będą bardzo miękkie, przełóż je na sito i przeciskaj np. tłuczkiem do ziemniaków całą ciekłą zawartość do osobnego garnuszka. Gdy cały sos zostanie przeciśnięty, dodaj śmietankę sojową i (ewentualnie) dopraw.
- Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Kiedy będzie gotowa przełóż ją do miski.
- Natkę pietruszki, oliwki i namoczone suszone pomidory drobno posiekaj, a następnie dodaj do kaszy razem z olejem oraz przyprawami. Dokładnie wymieszaj.
- Paprykę przetnij na 2 części (tak jak na zdjęciu) i wytnij gniazdo nasienne. Do środka większej części włóż nadzienie z kaszy jaglanej oraz 2-3 łyżki sosu. Nadzianą paprykę zamknij górną częścią i piecz w piekarniku ok. 30 min w temp. 180 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika polej papryki pozostałym sosem i odrobiną śmietanki sojowej.
0 komentarze :
Prześlij komentarz