Długo polowałam na boczniaki, a jak już je zdobyłam- nie miałam na nie pomysłu. I znowu okazało się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze 😊 boczniaki w chrupiącej panierce z dodatkiem surówki z marchewki, jabłka i imbiru oraz kaszą gryczaną- obiad idealny!
Potrzebujesz:
-3 łyżki mąki ryżowej,
-2 łyżki płatków drożdżowych,
-przyprawy: 1,5 papryki słodkiej, 1,5 łyżeczki curry, 0,5 łyżeczki kozieradki, ok. 0,5 łyżeczki miałkiej soli,
-ok.300 g boczniaków,
-olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Przygotuj panierkę: na płaskim talerzu zmieszaj mąkę, płatki drożdżowe i przyprawy.
- Boczniaki umyj pod bieżącą wodą, rozdziel tak, żeby każdy grzyb był osobno i odłóż na durszlak. Mokre grzyby obtaczaj dokładnie w panierce- można je solidnie dociskać, żeby panierka weszła w każdy zakamarek.
- Przygotowane grzyby smaż na gorącym oleju. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami. U mnie były to marchewka z jabłkiem i imbirem oraz kasza gryczana.
0 komentarze :
Prześlij komentarz