Czyli tureckie ciastka z orzechami włoskimi, cynamonem i syropem cukrowym- bardzo słodkie, wilgotne, ciężkie i cudowne! W mojej, domowej baklavie, użyłam cukru Dark Muscovado i syropu z agawy zamiast białego cukru- dzięki temu smak jest jeszcze ciekawszy. Taka kompozycja smaków idealnie wpisuje się w zimowo- świąteczny klimat :)
Potrzebujesz (forma ok. 26x18 cm):
❄ 200 g orzechów włoskich,
❄ 2 łyżki cukru Dark Muscovado,
❄ 1 łyżeczka cynamonu,
❄ 50 ml roztopionego oleju kokosowego,
❄ 1 opakowanie ciasta filo (250 g),
syrop:
❄ 100 ml wody,
❄ 100 ml syropu z agawy,
❄ 120 g cukru Dark Muscovado,
❄ 1 łyżeczka cukru waniliowego,
❄ 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
1. Orzechy, cukier i cynamon zmiel w pojemniku blendera na bardzo drobne kawałki (idealnie jest gdy powstanie sypki produkt z wyczuwalnymi kawałkami orzechów).
2. W rondelku rozpuść olej kokosowy. Dno formy do pieczenia posmaruj olejem kokosowym za pomocą pędzelka.
3. Pojedynczy płat ciasta filo złóż na pół i połóż na dnie foremki (dobrze gdyby płat był dopasowany do formy, jeśli nie jest- możesz nożem poodcinać brzegi lub tak jak ja, zagniatać brzegi do środka). Posmaruj olejem kokosowym. Nałóż 2 kolejne płaty w taki sam sposób. Na trzeci płat nałóż ok. 3 łyżek zmielonych orzechów i równomiernie rozprowadź. Połóż kolejne 2 płaty smarując każdy olejem kokosowym. Ponownie nałóż 3 łyżki orzechów. Powtarzaj czynność aż do wyczerpania płatów i orzechów. Ostatni, wierzchni, płat ciasta posmaruj tylko olejem kokosowym.
4. Całość pokrój ostrym nożem w małe kwadraty przed pieczeniem.
5. Pieczenie: 30 minut, temp. 180 stopni bez funkcji termoobiegu.
6. Przygotuj syrop: w rondelku rozpuść wszystkie składniki na syrop, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
7. Po 15 minutach pieczenia polej baklavę syropem i piecz dalej.
0 komentarze :
Prześlij komentarz