Nie ma to jak świeży, pachnący, domowy chleb :) a co powiesz na chleb nieco mniej standardowy- usmażony na patelni? Jeśli jeszcze takiego nie jadłaś/jadłeś to koniecznie wypróbuj ten przepis. Nie lubisz kminku lub oliwek? Nie szkodzi! Wystarczy wykluczyć je z przepisu lub zastąpić ulubionymi ziołami.
Potrzebujesz:
-200 ml ciepłej wody,-25 g drożdży,
-1 łyżeczka cukru,
-50 g tofu- 1 zł,
-500 g mąki pszennej- 1 zł,
-4 łyżki oliwy z oliwek,
-kilka czarnych oliwek,
-łyżeczka soli,
-pół łyżeczki kminku.
Sposób przygotowania:
- Do ciepłej wody dosyp cukier i drożdże- zamieszaj i odstaw na ok 15 min.
- Tofu rozdrobnij za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.
- Posiekaj drobno oliwki.
- Do miski wsyp mąkę, tofu, oliwę z oliwek, posiekane oliwki, rozczyn drożdżowy, sól i kminek.
- Wyrabiaj ok 15- 20 min (tu jak zawsze rada dla kobiet: jeśli macie pod ręką mężczyznę to sugeruję zlecić mu to zadanie).
- Odstaw ciasto na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Ponownie wyrób ciasto (żeby straciło objętość).
- Podziel ciasto na 4 równe części, uformuj z nich kulki, a następnie okrągłe placki (możesz użyć do tego wałka). Placki powinny mieć taką średnicę, żeby zmieściły Ci się na patelni (mi wyszły 4 sztuki).
- Pozostaw je do wyrośnięcia na ok 30 minut.
- Rozgrzej patelnię (możesz skroplić ją delikatnie olejem) i smaż pojedynczo placki. Każdy z nich powinien smażyć się ok 3-4 minut na jednej stronie.
Takie chlebki idealnie zastępują kupny chleb, a ich koszt nie powinien przekroczyć ok 3 zł za 4 sztuki. Satysfakcja z własnego wypieku chleba- gwarantowana :)
Czym można zastąpić tofu?
OdpowiedzUsuńHm, spróbowałabym jogurtu roślinnego albo zaryzykowałabym i nie dodawałabym nic w zastępstwie :)
Usuń