Ciekawy, kolorowy i smaczny obiad na szybko. Możesz użyć dowolnych warzyw, które lubisz lub które akurat masz w domu- byleby było kolorowo i obficie :) Danie bardzo proste w wykonaniu (nie powinno nikomu sprawić trudności), a prezentuje się przepięknie. Taka forma sprawdza się nie tylko na codzienny obiad, ale też na różnego rodzaju imprezy- ciasteczka równie dobrze smakują na zimno.
Na ciastka francuskie potrzebujesz:-1 opakowanie ciasta francuskiego- 3 zł,
-1 cukinia- 2 zł,
-1 mała cebula,
-garść ugotowanej ciecierzycy,
-kawałek papryki czerwonej,
-2 łyżki mleka roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokrój w plasterki i podsmaż na patelni.
- Cebulę posiekaj i również podsmaż (krótko).
- Paprykę pokrój w małe kawałeczki.
- Ciasto francuskie rozwiń i potnij na kwadraciki większe od plasterków cukinii (u mnie wyszło 15).
- Na każdym kwadraciku ułóż: cukinię, cebulę, paprykę i ciecierzyce (możesz użyć dowolnych warzyw, ale uważaj, żeby nie przesadzić z ich ilością- pod zbyt dużym ciężarem ciasto może nie wyrosnąć).
- Brzegi ciasta posmaruj mlekiem roślinnym.
- Piecz ok 20 min w temperaturze 180 stopni.
Na oliwę do posmarowania ciastek potrzebujesz:
-5 łyżek oliwy z oliwek,
-1-2 ząbki czosnku,
-1 łyżeczka soku z cytryny,
-1 łyżeczka ziół prowansalskich,
-sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze.
- Posmaruj oliwą za pomocą pędzelka upieczone ciastka francuskie.
Na sałatkę potrzebujesz:
-ulubiona sałata (u mnie pół opakowania mixu sałat z roszponką)- 2 zł,
-pół opakowania kiełków rzodkiewki- 1,50 zł,
-1 pomidor,
-2 ogórki kiszone,
-pół puszki kukurydzy,
-garść zielonych oliwek,
-czarnuszka,
-olej z pestek dyni.
Sposób przygotowania:
0 komentarze :
Prześlij komentarz