czwartek, 11 lutego 2016

Makaron z kiełkami i 'parmezanem'

Jedz Jak Lubisz
Ten makaron z warzywami to typowy obiad na szybko, który nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Wyciągasz z lodówki to, co akurat nawinie Ci się pod rękę, gotujesz makaron, podsmażasz wszystko razem i gotowe! Jeśli nie lubisz albo akurat nie masz w domu np. oliwek, spokojnie możesz je pominąć lub zamienić na coś innego. Nie musisz również specjalnie kupować płatków drożdżowych (jak już raz je kupisz to nie będzie odwrotu- są pyszne!). Danie będzie równie dobrze smakowało polane oliwą z oliwek lub posypane roślinnym serem żółtym.
Potrzebujesz:
-250 g ulubionego makaronu (ja użyłam makaronu penne z mąki kukurydzianej)- 3 zł,
-kiełki do smażenia (mix z biedronki- soczewica, fasola mung, cieciorka)- 4 zł,
-200-300 g pieczarek- 2,50 zł,
-natka pietruszki- 0,60 zł,
-garść pomidorków koktajlowych- 1 zł,
-kilka oliwek- 1,50 zł,
-tłuszcz do smażenia,
-przyprawy do smaku (u mnie sól, pieprz i czarnuszka).

Do posypania:
-mała garść migdałów- 1,2 zł,
-1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych- 1 zł,
-szczypta soli.


Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj warzywa: pieczarki, pomidory, oliwki i natkę pietruszki posiekaj i przesyp do miseczek.
  2. Ugotuj makaron według zaleceń na opakowaniu.
  3. Rozgrzej olej na patelni.
  4. Podsmaż pieczarki (możesz polać je odrobiną soku z cytryny żeby nie sczerniały), a następnie dodaj do nich kiełki. Smaż 3-4 minuty.
  5. Dopraw solą, pieprzem i czarnuszką (albo innymi przyprawami- według uznania).
  6. Dodaj na patelnię pokrojone pomidory i oliwki- smaż kolejne kilka minut.
  7. Kiedy pomidory będą już miękkie (ale zanim się rozpadną) dodaj makaron i solidnie wymieszaj.
  8. Zdejmij patelnie z ognia i dosyp natkę pietruszki- wymieszaj.
  9. Przełóż danie na talerze.
"Parmezan":
  1. Migdały umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na drobne kawałeczki.
  2. Dodaj  do nich płatki drożdżowe i sól- krótko zmiksuj.
  3. Posyp wcześniej przygotowany makaron.
Makaron z dodatkami wystarczył na 3 pokaźne porcje. Koszt takiego obiadu wyniósł ok. 15 zł czyli mniej więcej 5 zł za porcję. Ponadto poziom trudności wykonania nie przekraczał możliwości nawet najbardziej opornego na kulinaria osobnika :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template