Kto powiedział, że żeby było smacznie trzeba spędzić pół dnia gotując albo wydać pół wypłaty? Pomysł banalny i nikt pewnie nie potrzebuje przepisu, żeby go zrobić. Ten obiad ma udowadniać, że można zjeść tani, szybki i prosty w przygotowaniu i jednocześnie pyszny i wegański obiad. Ugotować go może każdy, a w szczególności zabiegany student :)
Potrzebujesz:
-opakowanie kotletów sojowych- 2 zł,
-pół opakowania mrożonych "warzyw na patelnie"- 2 zł,
-0,5 kg kapusty kiszonej- 2 zł,
-1 torebka kaszy gryczanej- 1 zł,
-przyprawy,
-oliwa z oliwek i olej z pestek dyni.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę według wskazań na opakowaniu.
- Kotlety sojowe wrzuć na patelnie i zalej je wodą z ulubionymi przyprawami (u mnie: sos sojowy, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie). Gotuj aż do wchłonięcia wody.
- Zamrożone warzywa ugotuj na parze lub podsmaż w garnku.
- Kiedy woda na patelni odparuje- dolej olej i usmaż kotlety. Jeśli lubisz kotlety w panierce to po odparowaniu wody zdejmij kotlety z patelni, obtocz w siemieniu lnianym lub bułce tartej i usmaż na oleju.
- Na talerze nałóż kapustę kiszoną oraz resztę składników.
- Kaszę skropl oliwą z oliwek, a warzywa- olejem z pestek dyni.
Czasem takie dania na szybko są zbawieniem- wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Koszt takiego obiadu wynosi ok 7 zł, a najedzą się nim 2 osoby.
0 komentarze :
Prześlij komentarz