sobota, 13 lutego 2016

Pierogi à la ruskie

Jedz Jak Lubisz
Przy domowej produkcji mleka sojowego powstaje tzw. okara (innymi słowy: zmielone i ugotowane ziarna soi). Często zastanawiam się co z nią zrobić, a możliwości jest wiele. To jeden z moich pomysłów na wykorzystanie jej. Pierogi są nieco pracochłonne, ale przygotowanie farszu to prościzna :) Z podanych poniżej proporcji powinno wyjść ok 35-40 średniej wielkości pierogów. Najlepiej smakują podsmażone, z dodatkiem cebulki.

Na farsz potrzebujesz:
-300 g okary- 2 zł,
-300 g ziemniaków- 0,50 zł,
-sok z połowy cytryny,
-1 duża cebula (ok 120 g),
-3 łyżki oleju roślinnego,
-2-3 ząbki czosnku,
-pół łyżeczki majeranku,
-pieprz, sól.

Sposób przygotowania:
  1. Ugotuj ziemniaki i poczekaj aż przestygną. Następnie ugnieć je tłuczkiem.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na oleju.
  3. Do okary dodaj sok z cytryny (możesz wlewać go po trochu i próbować jaki poziom kwaśności Ci odpowiada).
  4. Do jednej miski wsyp ugniecione ziemniaki, okarę oraz podsmażoną cebulę i czosnek.
  5. Masę dopraw solą, pieprzem i majerankiem, a następnie dokładnie wymieszaj.

Na ciasto potrzebujesz:
-300 g mąki pszennej- 1 zł,
-pół szklanki wrzącej wody,
-2 łyżki oliwy z oliwek,
-garnek z wodą,
-1 łyżka oleju,
-sól.

Sposób przygotowania:
  1. Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj sól.
  2. Powoli dolewaj do niej gorącą wodę oraz oliwę z oliwek.
  3. Zagniataj ciasto do momentu w którym będzie jednolite.
  4. Podziel ciasto na dwie części- jedną odłóż na bok, a drugą rozwałkuj na jak najcieńszy placek.
  5. Naszykuj garnek z gorącą, osoloną wodą z dodatkiem oleju.
  6. Wykrawaj okrągłe placuszki (najlepiej użyć do tego szklanki/miseczki/kieliszka o cienkich brzegach lub standardowego urządzenia do wykrawania pierogów).
  7. Na środek każdego okrągłego placuszka nakładaj łyżeczkę farszu (im więcej, tym lepiej :), a następnie zlepiaj je za pomocą widelca, dłoni lub przeznaczonego do tego urządzenia. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zlepiać, wystarczy delikatnie zwilżyć wodą brzegi ciasta w miejscu zlepiania.
  8. Powtarzaj do wyczerpania ciasta.
  9. Pierogi wrzucaj małymi partiami do gotującej się wody i wyławiaj je po 2-3 minutach od wypłynięcia na wierzch.

Pierogi nie są najszybszym sposobem na obiad, ale zdecydowanie jednym z najtańszych. Na obiad dla 4 osób wydasz ok. 5 zł.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Distributed By Blogger Template