Do kawy chciałoby się zjeść coś słodkiego.. ale komu chciałoby się spędzać godziny w kuchni na pieczeniu ciast w taki upał? Proponuję dwa pyszne desery: pierwszy w wersji dietetycznej, drugi nieco bardziej grzeszny- nie potrafię stwierdzić, który jest smaczniejszy :)
- Mini serniczki
Na 3 porcje potrzebujesz:
-1/2 szklanki migdałów (ja użyłam gotowej mąki migdałowej),
-1/4 szklanka namoczonych daktyli,
-szczypta soli,
-1/2 szklanki orzechów nerkowca i zalewa: 1/4 szklanki soku z cytryny+1/4 szklanki wody,
-1/4 szklanki oleju kokosowego,
-2 łyżki mleka roślinnego,
-2-3 łyżki zalewy po nerkowcach,
-2 łyżki syropu klonowego (lub 3-4 namoczone daktyle bez skórki)
-owoce.
Przygotowanie:
- Nerkowce wsyp do miseczki, dodaj zalewę i odstaw do lodówki na noc.
- Następnego dnia zmiel migdały na mąkę, dodaj miękkie daktyle i zmiel na jednolitą masę. Wyłóż nią spody naczyń w których będziesz podawać deser. Odstaw do lodówki.
- Odcedź namoczone nerkowce od zalewy (zalewy nie wylewaj). Wsyp orzechy do naczynia blendera i dodaj olej kokosowy (najlepiej w postaci płynnej), a następnie krótko zmiel.
- Dodaj pozostałe składniki i miksuj aż do uzyskania gładkiej masy.
- Masę nerkowcową przełóż do przygotowanych wcześniej naczyń z wyłożonym spodem.
- Odstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Dodaj ulubione owoce.
Przepis inspirowany: http://bit.ly/2ad99R0
- Mus czekoladowy
Czyli inna, jeszcze łatwiejsza i szybsza wersja Tarty czekoladowej z jagodami.
Na 6 porcji potrzebujesz:
-200 g gorzkiej czekolady,
-zalewa po ciecierzycy ze słoika lub puszki,
-1 szklanka cukru pudru,
-1 łyżeczka octu jabłkowego.
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia.
- Zalewę po ciecierzycy zacznij ubijać mikserem w wysokim naczyniu. Po 1 minucie stopniowo zacznij dodawać cukier po 1 łyżce. Pod koniec dodaj ocet i ubijaj jeszcze przez krótką chwilę. Ubijanie powinno trwać ok. 10 minut, po tym czasie piana powinna być sztywna i błyszcząca.
- Do miski z rozpuszczoną czekoladą przełóż pianę. Całość wymieszaj delikatnie łyżką, tak aby uzyskać konsystencję musu.
- Gotową masę przełóż do pucharków/szklanek i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Podawaj z ulubionymi owocami.
0 komentarze :
Prześlij komentarz